Τι φίλτρο νερού να επιλέξω ;

Τι φίλτρο νερού χρειάζομαι;
Πήρατε την απόφαση να παρέχεται καθαρό νερό σε σας και την οικογένειά σας. Ωστόσο, οι αναρίθμητες επιλογές οικιακών φίλτρων κάνουν την επιλογή πολύ δύσκολη.
Το φίλτρο σας πρέπει να ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες. Η επιλογή σας λοιπόν, πρέπει να “φιλτραριστεί” από τέσσερα συγκεκριμένα κριτήρια, για να έχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα.
1)Τι νερό έχω να διαχειριστώ;
Με άλλα λόγια, τι στοιχεία υπάρχουν στο νερό από τα οποία θέλουμε να απαλλαγούμε. Αυτή η παράμετρος είναι στενά συνδεδεμένη με τον τόπο κατοικίας.
Εκτός από το χλώριο που χρησιμοποιείται σε κάθε δήμο της Ελλάδας, καθιστώντας μεν το νερό πόσιμο, αλλά με αποδεδειγμένη δε καρκινογόνο δράση στον οργανισμό μας, βρισκόμαστε σε πολλές περιοχές αντιμέτωποι με στοιχεία όπως:
Μόλυβδο, αμίαντο, νιτρικά, βακτήρια, άλατα, παράγωγα χλωρίου, φυτοφάρμακα και παθογόνους οργανισμούς.
Ανάλογα λοιπόν τον κίνδυνο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε επιλέγουμε και το φίλτρο με τη κατάλληλη πιστοποίηση.
2)Οι πιστοποιήσεις
Οι πιστοποιήσεις που συνοδεύουν τα προϊόντα είναι ο απόλυτος οδηγός για να επιλέξετε αυτό που χρειάζεστε. Είναι καθολικά αποδεκτό το ότι για να χαρακτηριστεί ένα φίλτρο ως ασφαλές, αποτελεσματικό και υψηλών προδιαγραφών, οφείλει να φέρει πιστοποιήσεις του NSF International και ANSI (Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Προτυποποίησης). Όσων αφορά τα οικιακά φίλτρα νερού, οι φορείς αυτοί τα ιεραρχούν ως εξής:
NSF/ANSI 42 Aesthetic Effect : Πιστοποιεί ότι τα υλικά κατασκευής του φίλτρου (η πρώτη ύλη) είναι ασφαλή αλλά και την αποτελεσματικότητα του φίλτρου σχετικά με τη μείωση των βλαβερών προσμίξεων για την υγεία. Αυτή η βαθμίδα πιστοποίησης, εγγυάται να βελτιώσει κατά πολύ αισθητικά το νερό σας. Πιο συγκεκριμένα τα φίλτρα αυτά αφαιρούν από το νερό μας :
- Χλώριο και παραπροϊόντα χλωρίου.
- Ιζήματα
- Σκουριά σωληνώσεων
- Δυσάρεστη γεύση - οσμή
- Χρώμα
- Θολερότητα
- Σίδηρο
- Μαγγάνιο
- Ψευδάργυρο
ΠΡΟΣΟΧΗ : Στην αγορά τα περισσότερα φίλτρα τα οποία κυκλοφορούν, περιλαμβάνουν πιστοποίηση με όνομα NSF42: components only. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι το φίλτρο αποτελείται από ασφαλή υλικά ( πχ πιστοποιημένο ενεργό άνθρακα) αλλά δεν έχει ελεγχθεί ως προς την αποτελεσματικότητα του.
NSF/ANSI 53 Health Effects: Πρόκειται για πιστοποίηση που δίδεται σε φίλτρα κατασκευασμένα μέσα σε πολύ υψηλά standard ποιότητας. Πρόκειται για ενεργό άνθρακα υψηλής ποιότητας o οποίοw προσφέρει όλα όσα υπόσχεται ένα φίλτρο με NSF/ANSI 42 ,ενώ ταυτόχρονα κατακρατά:
- Τοξικά βαρέα μέταλλα
- Ανόργανες ενώσεις
- Cryptosporidium
- Μόλυβδο
- Οργανικές πτητικές ενώσεις
- Αμίαντο
- Μαγγάνιο
- Αρσενικό
Το Standard NSF/ANSI 53 πιστοποιεί, πως μακροχρόνια χρήση του φίλτρου θα έχει ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι επιπτώσεις στην υγεία ορίζονται σε αυτό το πρότυπο όπως ρυθμίζεται από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και την Health Canada.
3)Ο ρόλος των micron
Τα micron ή αλλιώς micrometer είναι η μονάδα μέτρησης της διαμέτρου των πόρων πάνω στον ενεργό άνθρακα, από τους οποίους φιλτράρεται το νερό. Για να πάρουμε μία εικόνα του πόσο στενοί είναι αυτοί οι πόροι από τους οποίους αναγκάζεται να περάσει το νερό, αρκεί να σκεφτούμε πως το κεφαλάκι μίας τρίχας έχει διάμετρο 100 micron!
4)Διαδικασίες καθαρισμού
Το πόσα micron πρέπει να είναι το φίλτρο για να έχετε ένα υγιές αποτέλεσμα, εξαρτάται από τη μάζα των σωματιδίων που θέλουμε να κρατήσουμε μακριά και τη ποιότητα του νερού σας. Στο εμπόριο συνήθως συναντάμε ενεργούς άνθρακες από 0.5 μέχρι 50 micron.
Η διαφορά στο μέγεθος των πόρων συνεπάγεται και διαφορά στη διαδικασία καθαρισμού. Όσο πιο στενός είναι ο πόρος τόσο πιο αποδοτική είναι η διαδικασία και τόσο πιο πολλά στοιχεία εγκλωβίζει.
Οι διαδικασίες για την επεξεργασία του πόσιμου νερού είναι:
- Particle Filtration (10-1000 micron)
- Microfiltration ( 5 – 0.5 micron)
- Ultrafiltration (0.5-0.01 micron)
Το διάγραμμα απεικονίζει τις δυνατότητες κάθε διαδικασίας:
Είναι απαραίτητο να τονίσουμε πως οι τρεις προαναφερθείσες διαδικασίες, αφορούν την επεξεργασία του νερού που έχει κριθεί από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς ως πόσιμο.
Το νερό που έχει κριθεί επικίνδυνο και έχει απαγορευτεί η κατάποση του, μπορεί να μετατραπεί σε πόσιμο μόνο με τη διαδικασία της αντίστροφης όσμωσης.
Oι Fralexperts προτείνουν :
- Σε αστικές περιοχές όπως η Αθήνα , προτείνεται η τοποθέτηση ενός φίλτρου με ενεργό άνθρακα 1 micron με πιστοποίηση NSF/ANSI 42.
- Σε γειτονιές όπου στο νερό παρατηρείται ενοχλητική ποσότητα χώματος και άλλων σωματιδίων, προτείνεται η ενίσχυση με ένα προ-φίλτρο.
- Σε περιοχές ,κυρίως της επαρχίας, όπου στο νερό έχουν ανιχνευτεί μεγάλες συγκεντρώσεις τοξικών βαρέων μετάλλων όπως ο Αμίαντος ή ο Μόλυβδος, προτείνεται η χρήση φίλτρου με πιστοποίηση NSF/ANSI 53.
- Για την κατακράτηση στοιχείων με πολύ μικρή μάζα όπως βακτηρίων, ιών και μικροοργανισμών προτείνεται φίλτρο διαδικασίας Ultra-Filtration με μεμβράνη
- Για περιοχές στις οποίες το νερό έχει κριθεί επικίνδυνο και προφανώς ακατάλληλο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, η μοναδική λύση είναι η διαδικασία της αντίστροφης όσμωσης
Κάντε το καλύτερο δώρο σε σας και σε αυτούς που αγαπάτε!
Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε τη βέλτιστη λύση το νερό σας.
Leave a Comment