Εξοικονόμηση νερού: Από συνήθεια, στάση ζωής!

Τα 3/4 του πλανήτη μας καλύπτονται από νερό, αλλά μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό είναι πόσιμο.

Πιο συγκεκριμένα το θαλασσινό νερό συνιστά το 97% , το γλυκό νερό είναι 3% και από αυτό, μπορούμε να βασιστούμε μόλις στο 0.025% ! Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, το ποσοστό αυτό είναι πάρα πολύ μικρό και δυστυχώς μειώνεται χρόνο με το χρόνο εξαιτίας της εκτεταμένης μόλυνσης και της υπερβολικής ανθρώπινης κατανάλωσης.


Εδώ και αρκετά χρόνια, η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί σε όλους τους τόνους, πως τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης του νερού. Το βασικό πρόβλημα ωστόσο είναι, το ότι στη συνείδησή δισεκατομμυρίων ανθρώπων το πόσιμο νερό είναι κάτι δεδομένο και ανεξάντλητο.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη της Global Water System Project (GWSP) η πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη μας θα έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρή έλλειψη νερού μέχρι το 2050


Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η προστασία της επάρκειας του νερού είναι κάτι το οποίο περνά από το χέρι του καθενός. Μικρές αλλαγές, που πρέπει να γίνουν συνήθεια. Αλλαγές ασήμαντες για εμάς, ζωτικής σημασίας όμως για το περιβάλλον το οποίο μας περιβάλλει.


7 τρόποι να εξοικονομήσουμε νερό:


  • Κλείστε τη βρύση όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Αυτή η απλή κίνηση μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 6 λίτρα νερού.
  • Αντικαταστήστε ένα χρονοβόρο μπάνιο με ένα σύντομο ντους. Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει μέχρι και 45 λίτρων κατά τη διάρκεια του μπάνιου του.
  • Επιδιορθώστε μια βρύση που στάζει. Μια βρύση που στάζει σπαταλά μέχρι και 15 λίτρα νερό την ημέρα ή 5.500 λίτρα νερό το χρόνο. Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τη ποσότητα του νερού που χάνεται, τα λίτρα αυτά είναι αρκετά για να γεμίσουν πέντε πυροσβεστικά οχήματα.
  •  Μην χρησιμοποιείτε το πλυντήριο των ρούχων για δύο-τρία ρούχα. Αραιώστε τις πλύσεις σας μέσα στο μήνα έτσι ώστε να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν έχετε να πλύνετε μεγάλο όγκο ρούχων  Μπορούν να εξοικονομηθούν μέχρι και 80 λίτρα!
  • Εντοπίστε και επισκευάστε κάθε είδους διαρροές.
  • Μην κάνετε τη τουαλέτα σας κάδο απορριμμάτων πετώντας χαρτιά, αποτσίγαρα κτλ. Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείται το καζανάκι άσκοπα. Η άσκοπη χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να ξοδέψει μέχρι και 9 λίτρα νερού. Εγκαταστήστε μια τουαλέτα διπλής ροής ή χαμηλής ροής ή τοποθετήστε ένα κιτ μετατροπής στην υπάρχουσα τουαλέτα σας.
  • Πόσες φορές χρειαζόμαστε κρύο νερό εδώ και τώρα; Κρατήστε μπουκάλια με παγωμένο νερό στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χαθούν πολύτιμα λίτρα μέχρι το νερό της βρύσης μας να μετατραπεί από κρύο σε ζεστό.