Μυρίζει το νερό σου; Αυτές είναι οι κύριες αιτίες

Τι προκαλεί λοιπόν τη δυσοσμία στο νερό;


Τα αισθητήρια όργανα του ανθρώπου που έχουν να κάνουν με τη γεύση και την όσφρηση είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και μπορούν να ανιχνεύσουν πολύ μικρές μεταβολές  ακόμα και όταν αυτές σχεδόν ανεπαίσθητες.

 Η άσχημη μυρωδιά στο νερό της βρύσης μας είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση. Η δυσάρεστη οσμή είναι σίγουρο πως θα επηρεάσει τις συνήθειες της προσωπικής σας υγιεινής, μέχρι και να σας αποθαρρύνει να καλέσετε κάποιον στο χώρο σας. Ευτυχώς η λύση στο πρόβλημα της δυσοσμίας είναι απλή και βρίσκεται στο τέλος αυτού του άρθρου! 


Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, ποιοι είναι οι λόγοι που ευθύνονται για αυτή τη μεταβολή;


Έντονη μυρωδιά Χλωρίνης


Πριν το φτάσει στο ποτήρι μας, οι αρμόδιες κρατικές αρχές προχωρούν σε χλωρίωση του νερού, έτσι ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων και να γίνει μικροβιολογικά ασφαλές.
Δεν είναι λίγες όμως η φορές που κάτοικοι διάφορων περιοχών παραπονιούνται για έντονη μυρωδιά χλωρίου στο νερό της βρύσης. 
Η μεταβολή αυτή οφείλεται κυρίως στην αλληλεπίδραση μεταξύ του χλωρίου με τα οργανικά υλικά που αναπτύσσονται στις σωληνώσεις από τις οποίες περνάει το νερό. 


Ο αποτελεσματικότερη τρόπος για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά αυτή είναι η χρήση ενός φίλτρο νερού ενεργού άνθρακα. Ένα από τα πολλά οφέλη του άνθρακα είναι η ικανότητα του να απορροφά το χλώριο από το νερό σας μέχρι και κατά 99% 
Για να επιτευχθεί ωστόσο το βέλτιστο αποτέλεσμα, το φίλτρο σας πρέπει οπωσδήποτε να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, με σημαντικότερη αυτή της πιστοποίησης με το Standard NSF/ANSI 42 


Μυρωδιά αυγού


Στη περίπτωση που το νερό σας έχει έντονη μυρωδιά σάπιου αυγού, οι κύριες αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στη γενικότερη οικιακή δραστηριότητα.
Πιο συγκεκριμένα: 
Τα βακτήρια που αναπτύσσονται στην αποχέτευση, αποτελούν τον συνηθέστερο λόγο εμφάνισης οσμών τέτοιου είδους. Με τη πάροδο του χρόνου οργανική ύλη όπως τρίχες, υπολείμματα τροφών κ.τλ  συσσωρεύονται στις αποχετεύσεις.

Οι συσσωρεύσεις αυτές δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για την ανάπτυξη βακτηρίων θείου ή υδρόθειου. Η παρουσία βακτηρίων σε συνδυασμό με την αποσύνθεση της οργανικής ύλης, απελευθερώνει αέρια υδρόθειου τα οποία θυμίζουν τη μυρωδιά σάπιου αυγού ή λυμάτων. Παρότι τα βακτήρια θείου δεν αποτελούν από μόνα τους απειλή για την υγεία μας, οι αισθητικές μεταβολές που δημιουργούν είναι κάτι παραπάνω από ανεπιθύμητες.


Τι πρέπει λοιπόν να ελέγξουμε;


Εάν η μυρωδιά προέρχεται μόνο από το ζεστό νερό της βρύση μας, πιθανότατα να ευθύνεται ο θερμοσίφωνας. Είναι συχνό το φαινόμενο, το νερό να αποκτά περίεργη μυρωδιά εάν ο θερμοσίφωνας είναι απενεργοποιημένος για σημαντικό χρονικό διάστημα ή όταν περιέχει για μήνες αχρησιμοποίητο ζεστό νερό.
Στη περίπτωση αυτή πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία για συντήρηση. 
Αν διαφορετικά η μυρωδιά στο νερό σας παραμένει, είτε αυτό έρχεται από τη κρύα είτε από τη ζεστή παροχή, το πρόβλημα πιθανότατα βρίσκεται δίκτυο της περιοχής σας. Η καλύτερη λύση είναι η εγκατάσταση ενός φίλτρου κεντρικής παροχής -δύο ή περισσότερων σταδίων-  που θα αφορά όλο το σπίτι .
Εναλλακτικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα οικιακό φίλτρο νερού στη βρύση της κουζίνας σας το οποίο θα απορροφήσει την ανεπιθύμητη μυρωδιά.
Για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα το φίλτρο σας πρέπει οπωσδήποτε να είναι πιστοποιημένο με το Standard NSF/ANSI 53


Μυρωδιά μούχλας, χλοοτάπητα ή ψαριού


Οι παραπάνω οσμές είναι αβλαβείς και οφείλονται κυρίως στην αποσύνθεση οργανικής ύλης μέσα στα υδραυλικά δίκτυα.
Το συγκεκριμένο είδος οσμής στο πόσιμο νερό, δίνουν και τα γαλαζοπράσινα άλγη που αναπτύσσονται λόγω της φωτοσύνθεση όταν το νερό έρχεται σε επαφή με το φως του ηλίου. 


Ο καθαρισμός του νερού μέσω ενός πιστοποιημένου ενεργού άνθρακα - Standard NSF/ANSI 42 -  είναι αρκετός για να απορροφήσει και σε αυτή τη περίπτωση τη δυσοσμία.Επικοινωνήστε με τη σελίδα μας στο Facebook: Fralex water filters ή καλέστε μας στο 210-7649351 για να βρούμε τη καλύτερη λύση για το νερό σας και να σας λύσουμε κάθε απορία